متین | |||
|
|
|
وقتی تنهای تنها می شوی غم به سراغت می آید؛ وقتی غم تمام وجودت را پر می کند دلت می گیرد؛ دلت که گرفت بغضی دلگیر گلو یت را می فشارد و تو ناچار ی از سکوت ؛ سکوتی که سنگین و کشنده است . می خواهی گریه کنی امانمی شود . سینه ات مملو از عشق و فریادی است که دیر زمانی است گویا گلویت را می فشارد و می خواهی زودتر آنها را بروزدهی و با آن گوش فلک را کر کنی . سرگردانی و پریشانی امانت را بریده . به آسمان نگاه می کنی ؛ کدر و ابری است . با خود می گویی آسمان چرا نمی بارد؟ چرا اشکهایش را فرو نمی ریزد ؟ انگار چیزی را گم کرده ای ؛ به دنبال چیزی می گردی اما نمی دانیچه چیز ؛ چه سخت است دنبال چیزی بگردی که نمی دانی چیست ؛ احسا س می کنی اتفاقی در حال وقوع است و تواز آن بی خبری . صداهای مختلفی را می شنوی ؛ صدای جیرجیرکها ؛ آواز قورباغه ها؛ قارو قار کلاغها و بالاخره صدای قل و قل سماور ننه جان . ننه جان را می بینی که کنار سماور روی ایوان نشسته و آماده شده تا چای تازه با دارچین دم کند .آقا جان هنوز نیامده . بلند می شوی. ننه جان نگاهت می کند ؛ گویا او هم فهمیده که بی حوصله ای ؛ چیزی نمی گوید اما زیر چشمی می پایدت .
-" ننه جان ! قربونت بشم برو اون آب پاش رو بردار یه کم آب توی حیاط بپاش ."
صدای ننه جان به خود می آوردت . بلند می شوی ؛ آب پاش را از روی ایوان بر می داری و به طرف حوض حرکت می کنی . ماهی های قرمز داخل حوض را می بینی که گوشه ای کز کرده اند ؛ نگاهشان می کنی ؛ انگار آنها هم حوصله ندا رند . خم می شوی . آب پاش را داخل حوض که فرو می بری ماهیها تکانی می خورند و رقصان دور می شوند . آب را که روی آجرهای مربعی شکل حیاط می پاشی بویی خوش فضای خانه را پر می کند . می خواهی برگردی تا دوباره از حوض آب برداری که صدای زنگ در خانه را می شنوی ؛ گمان می کنی آقاجان است . منتظرمی مانی تا آقاجان داخل شود .اما دوباره زنگ در خانه و کوبیدن درب خانه به صدا در می آید . مطمئن می شوی که آقاجان نیست ؛ چون اگر آقاجا ن بود با کلید در را باز می کرد .به طرف در می روی ؛ باخود می گویی : یعنی چه کسی می تواند باشد؟! با تردید در را باز می کنی . نامه رسان است .
-"سلام ؛ بسته ی سفارشی دارید لطفا اینجا رو امضا کنین ."
جواب سلامش را که می دهی دفتر نامه رسان را امضا می کنی ؛ بسته را تحویل می گیری؛ از نامه رسان تشکر می کنی و نامه رسان می رود . کنجکاو می شوی ببینی بسته از کجا و از طرف چه کسی آمده !! بسته را وارسی می کنی :
" فرستنده : تهران ؛ دفتر مقام معظم رهبری...."
" گیرنده : قم ؛ خیابان انقلاب.........برسد به دست آقای مهدی رمضانی متین ."
هنوز سردر گمی ؛ آنقدر که تا وسط حیاط که می آیی تازه می فهمی در خانه را نبسته ای ؛ بر می گردی؛ در حیاط را می بندی به طرف ایوان حرکت می کنی ؛ در حالی که لبهایت پر از خنده و چشمهایت پر از شادی است .
-"ننه جان کی بود؟
-" کسی نبود ننه ؛ پستچی بود.
-" خوب چه کار داشت؟
ننه دست بردار نیست . مجبوری جوابش را بدهی .
-ننه ! از دفتر آقا برایم یک بسته آمده . نمی دانم چیه؛ باید بازش کنم .
روی ایوان ، کنار ننه می نشینی ؛ سر از پا نمی شناسی ؛ می خواهی بسته را باز کنی که دوباره زنگ در خانه به صدا در می آید و به دنبال آن..
-" یاا... ؛ حاج خانم ؛ مهدی ؛ آقاجان خونه ای ؟ بیا این هندوانه ها را از دستم بگیر.
این بار آقاجان است . بسته را جلوی ننه روی زمین می گذاری و به طرف آقاجان حرکت می کنی . سلام که می کنی و علیکی می شنوی ؛ هندوانه ها را از دست آقاجان می گیری و خسته نباشیدی می گویی .
-" زنده باشی پسرم
این را آقاجان می گوید . آقا جان به طرف حوض حرکت می کند . کتش را در می آورد ؛ کت را از دستش می گیری . آقاجان آبی به صورتش می زند و به طرف ایوان حرکت می کند.
-"حاج آقا خسته نباشید."
"سلامت باشی حاج خانم
ننه حوله را به دست آقاجان می دهد تا صورتش را خشک کند . آقاجان لب ایوان می نشیند و الهی شکری می گوید . ننه جان چای دارچین برایش می ریزد و تعارفش می کند . آقاجان هنوز استکان چای را نگرفته نگاهش به بسته ی پستی می افتد .
-" این چیه حاج خانم ؟"
-"چند دقیقه پیش پستچی..."
با خوشحالی میان حرف ننه می پری...
-"آقا جان ؛ بسته از طرف دفتر آقا آمده
-"کدوم آقا ؟!"
-" آقای خامنه ای".
-"آهان ؛ خوب ؛ چرا نامه از طرف دفتر آقا اومده؟ مگه چی شده ؟"
-" هیچی آقاجان ؛ یادمه چند ماه پیش برای آقا یکی از شعرهایم را فرستادم و از آقا خواهش کردم شعرم را بخوانند . گمان کنم آقاشعرم را خوانده که جواب نامه ام را داده اند .
آقا جان استکان چای را ازدست ننه که می گیرد همانطور داغ داغ آنرا سر می کشد بعد سینه ای راست می کند و می گوید :
" حالا نمی خواهی بسته را باز کنی ببینم برایت چی فرستاده اند."
بسته را با احتیاط برمی داری ؛ روی پایت می گذاری و با احتیاط بیشتر بازش می کنی .
داخل بسته یک پاکت سفید رنگ است . دستت را داخل پاکت می بری و بعد از چیزی که می بینی متعجب و حیران و در عین حال خوشحال می شوی . زنگ های دلت را می زدایی و متن نامه دفتر آقا را می خوانی :
"باسمه تعالی "
جناب آقای مهدی رمضانی متین؛
سلام علیکم ؛
نامه ی محبت آمیز به همراه شعر شما تحت عنوان "خلوت خیال " به دفتر مقام معظم رهبری "مدظله" واصل گردید از لطفی که نسبت به مقام معظم رهبری داشته اید سپاسگزارم . در اجابت درخواستتان یک عدد سجاده و جانمازی به پیوست تقدیم می گردد...
سجاده را روی چشمانت می گذاری و رو به قبله می ایستی اما انگار چیز دیگری کم داری . صدای غرش ابرها به خود می آوردت ؛ گونه هایت را خیس از اشک می یابی ؛ آستینهایت را بالا می زنی و با اشک دیده هایت وضوی عشق می گیری . آسمان نیز پابه پای تو می گرید ؛ گویی او هم رها شده است ؛ رها از همه ی دلبستگیها و دیگر بی قرار نیستی ؛ سرگشته و حیران نیستی ؛ دیگر بغضی نهفته در گلویت تو را عذاب نمی دهد و هر قدر بخواهی این بار همراه با قطرات باران می گریی ؛ ضجه می زنی !! وتمام دل خستگی هایت را در یک کلمه خلاصه می کنی :
"ربنا..ربنا..ربنا..الغوث..الغوث..الغوث "
در ارتباط با مشکل خواندن کودک، برخوردهای مختلفی از سوی والدین و معلمان صورت می گیرد. برخی والدین با اظهار به اینکه این گونه کودکان در روابط اجتماعی، بازی با همسالان و صحبت کردن هیچگونه مشکلی ندارند و تنها در خواندن و نوشتن رفتار متفاوت و چشمگیری دارند. دلیل آن را بی رغبتی به مدرسه و درس و بی دقتی.
حواس پرتی ناشی از شیطنت و... می دانند و کودک را تحت فشار قرار داده و با تمرینات اجباری به ظاهر مشکل وی را حل نموده ولی در واقع مشکل همچنان باقی می ماند و بی رغبتی دانش آموز را به درس بیشتر می کند. برخی دیگر که به مشکل آگهی دارند با کمک گرفتن از مشاورین و معلمین خصوصی، روان شناسی و گفتار درمان مشکل واقعی را می شناسد و برای برطرف کردن آن می کوشند.
نارساخوانی در طول تاریخ به نامهای استرنوسمبولی (اورتون 1937) و یا الگز یا به معنی کوری کلمه و نقص و جزئی در کار مغز، دیس لکسی؛ برای اولین بار برلین در سال 1872 این کلمه را که معادل کوری کلمه بود برای کودکان با مشکلات خواندن به کار برد.
دیدگاه های نارساخوانی
دو دیدگاه مطرح شده توسط صاحب نظرانی چون راتر، واتیمور در مورد نارساخوانی عبارتند از:
1- نارساخوانی ساده؛ تأخیر در رشد تکامل بسیاری از جنبه های مختلف از جمله راه رفتن. انجام حرکات ریز و درشت. در تکالیف ساختمانی مانند کپی کردن و...
2- نارساخوانی ویژه که تأخیر کلی و عمومی در این نوع وجود ندارد ولی از لحاظ گفتار و زبان تأخیر دارند.
در تقسیم بندی دیگر دیس لکسی به دو گروه عمده تقسیم شده است:
1- نوع شنیداری 2- نوع بینایی
در دیس کلسی شنیداری اختلالاتی در تشخیص شنیداری، صداهای گفتاری و ترکیب آنها، نام بردن آنها و توالی شنیداری یا حافظه مسلسل نیز مشکل خواهند داشت.
در کودکان مبتلا به دیس لکسی بینائی: کودک در تشخیص بینایی، درک بینایی، جهت یابی و رعایت توالی و ترتیب مشکلاتی دارند در صورت اجرای برنامه درمانی مناسب می توانند از طریق شنیداری بیاموزند.
علائم و تظاهرات بالینی کودکان مبتلا به دیس کلسی:
1- اشتباه در رعایت کردن جهات
2- اختلال در نوشتن و هجی کردن دیکته و تأخیر زبانی
3- اختلال در تمایز انگشتان
4- ضعف در انبار حافظه
5- ناهنجاری مربوط به برتری طرفی و غالبیت مغز
6- عوامل مربوط به مادر و زمان تولد
7- اختلال در عملکرد حرکتی و سیستم عصبی
8- ناتوانی خانوادگی یا ارثی
ویژگی اختلال در خود کودک
او در خواندن کند و ناروان است حرکات برگشتی چشم وجود دارد. از وسط کلمات می خواند. حروف را می شناسد، برخی کلمات را به صورت آئینه وار یا معکوس می خواند.
مثل در ß رد غم ß من
عوض کردن جای وا که ها یا قاطی شدن صداها. ترکیب کردن چند صدا.
اختلال در دیکته، هجی کردن و نوشتن و ریاضیات، عدم توانایی نوشتن عقاید خود را قالب بیان نوشتاری کودکان مبتلا به دیس کلسی در حافظه کوتاه مدت مشکل دارند، در صورتیکه حافظه درازمدت خوبی دارند.
روش های آموزشی برای افراد نارساخوان
1- از آنجا که هر انسانی در نوع خود موجودی یگانه و منحصر به فرد است. روشهای آموزش نیز بر مبنای ویژگی ها و نیازهای حاصل هر فرد باید متفاوت باشد. مانند شنیدن و یا دیدن... که هرکدام یک مسیر ادراکی هستند. ولی مجموعاً می توان در هر فردی یک سیر ادراکی بهینه یافت که بیشترین و بهترین یادگیری از آن طریق صورت گیرد.
2- شیوه های آموزشی که به اصلاح و تقویت مسیر یا مسیرهای ادراکی معیوب می پردازند.
3- ترکیبی از دو شیوه فوق: یعنی در آموزش در بدو امر از طریق مسیرهای حسی سالم و قوی در طی زمان به طور جداگانه برای ترمیم و اصلاح مسیر ادراکی معیوب برنامه ریزی می شود. در هنگام آموزش باید دقت کرد که بی جهت بر روی مسیری خاص تاکید نشود.
داشتن یک ارزیابی دقیق از نوع مشکلات کودک و چگونگی مسیرهای ادراک وی نقش بسیار اساسی در چگونگی روند آموزشی و اصلاح نارساخوانی خواهد داشت. در آخر با بررسی دقیق یادگیری از مسیرهایی که کودک می تواند یاد بگیرد، می تواند مسیرهای ادراکی معیوب و بهترین روشهای آموزشی خاص هر کودک را پیدا کند.
تمرینات شنیداری
1- تمرینات در رابطه با قضاوت تشابه یا تفاوت واج یا واژه مثلاً واجی که در موقعیت های اول، وسط و آخر عوض می شود. (بار- تار) (شیر- شیر) (اسب- است) (باد- ناز)
2- تکرار قافیه در کلماتی که درمانگر تلفظ می کند (بار- مکار- دار- خار- زار و کودک باید قافیه را تشخیص دهد.
3- از بین تصاویر مختلف تصاویری که با صدای مورد نظر درمانگر شروع می شود پیدا کند.
4- تکرار کلمات و یا صداهایی که درمانگر تلفظ می کند با همان توالی و نظم
5- درمانگر کلماتی را تلفظ می کند و کودک کلماتی را که با صدای یکسان شروع و یا تمام می شوند تشخیص می دهد. می توان از 2 واژه شروع و رفته رفته افزایش داد.
مثل (ماه- راه- متکا) (گوش، دیشب، آتش)
6- کودک کلماتی را بسازد که صدای مورد نظر درمانگر در اول یا آخر کلمه باشد.
7- درمانگر لیستی از کلمات را می خواند و از کودک می خواهد به محض شنیدن هر کلمه، همان کلمه را با حذف واج اول بگوید (مثل مادر ß آدر) و یا حذف واج آخر (موتور ß موتو)
8- درمانگر کلمات مرکب را برای کودک بخواند کودک کلمات تشکیل دهند کلمه مرکب را جدا کند نظیر کارخانه ß کار و ß خانه
تمرینات بینایی
بسیاری از تمرینات شنیداری را می توان به صورت نوشتاری درآورد و برای تقویت ادراک بینائی استفاده کرد. به هنگام تقویت ادراک بینایی کودک در مورد حروف باید به نقاط توجه خاصی مبذول داشت. نقطه نقش بسیار مهمی در تمایز حروف زبان فارسی دارد. با جلب توجه کودک به تعداد نقاط، موقعیت مکانی نقاط می توان گام موثری در پیشرفت خواندن و نوشتن برداشت.
* برای جلب نظر کودک به تعداد وضعیت نقاط می توان از آموزشهای زیر استفاده کرد:
1- درمانگرتعدادی کارت به کودک می دهد. کودک باید سریعاً این کارت ها را به گروه های 1-2-3، نقطه ای تقسیم بندی کند. (رفته رفته از بزرگی نقاط کاسته و نقاط به یکدیگر نزدیک می شوند)
2- تشخیث تعداد نقاط در یک کارت.
3- تشخیص موقعیت مکانی نقاط در یک کارت
4- به خاطر سپردن حروف روی کارت و تشخیص کارت حرف از بین کارتهای دیگر (در این تمرین می توان بجای حرف از کلمه استفاده کرد)
5- روش بنیائی- حرکتی- درمانگر کلمه ای را روی کارت نوشته. به کودک نشان می دهد و می خواند با دقت آن را دیده و به خاطر بسپارد و سپس به صورت ذهنی بیان کند.
6- کودک باید بتواند در یک مستطیل 4 کادره حرفی را که متفاوت از بقیه حروف است تشخیص دهد. تمرینات اولیه حروف باید تمایز بیشتری با یکدیگر داشته باشند و رفته رفته این تمایز کمتر شود با کلمات هم این تمرین انجام شود (شیر- زیر- شیر- شیر)
7- تشخیص کلمه ای که با حروف متفاوتی با کلمات دیگر شروع می شود و آن را پیدا کند نظیر (رگ- رد- وام- روز)
8- درمانگر فرم نوشتاری صحیح کلمه را به همراه فرم نوشتاری اشتباه همان کلمه به کودک نشان می دهد و از کودک می خواهد تشخیص دهد کدام کلمه درست است. نظیر (صابون- سابون) تکرار زیاد این تمرین زیاد مناسب نیست و بیشتر توجه کودک را به خطاهایی که ممکن است از لحاظ نوشتاری در کلمات پیش آید جلب کرد و به خصوص تمرکز او را نسبت به حروفی که صدای یکسان دارند افزایش دهد و به نقش حافظه بنیایی در یادگیری فرم نوشتاری کلمات جلب کند.
9- استفاده از واژه های کلیدی به همراه تصویر
تمرینات مربوط به حواس دیگر
- لمس حروف برجسته و تشخیص و نام بردن آنها
- ردگیری حروف بسیار بزرگ نوشته شده با انگشت و تلفظ صدای حروف (روش جسمی- حرکتی)
- استفاده از حواس بنیائی و شنوایی- حرکتی و لامسه در یادگیری حروف و کلمات با استفاده از وسایلی همچون کاغذ سمباده- خاک رس و یا غیره (روش چند حسی)
در آموزش کودکان نارساخوان به موارد ذیل باید توجه شود.
الف: رشد مهارتهای زبانی (در زمینه نحو و معنا)
1- تصحیح خطا در جملات که می تواند نحوی با معنایی باشد. نحوی؛ مثل حسن و محمد آمد معنایی؛ روزها ستارگان در آسمان می درخشند.
2- تکمیل جملات و کلمه حذف شده که ممکن است. فعل، فاعل، مفعول، ضمیر و قید و صفت و یا... باشد.
3- پاسخ دهی کودک به سئوالات درمانگر بعد از خواندن متن
ب: گسترش واژه گان: مفهوم کلماتی که برای کودک مشخص نیست متناسب با سن کودک
ج: تحقیق کلمه
د: توضیح مفاهیم مربوط به کتاب –مفهوم جمله- پاراگراف
ح: تحلیل کلمه -1-تحلیل آوایی (صوت املائی)
2- تحلیل ساختاری –پیشوندها و پسوندها. ریشه کلمه ها و ضمائم حروفی
3- پیکربندی با کمک طول و شکل و شناسایی کلمه
4- نشانه های تصویری
5- تحلیل بافتی
6- باید از تحلیلهای متنوع همزمان با هم و با توجه به شرایط استفاده نمود.
هـ - ارتباط حرف و نام و صدا
و- رشد مهارتهای رویارویی با لغات
س- تسلط روی ساختهای مختلف هجایی
ر- روانی و شیوایی در امر خواندن
ظ- افزایش سرعت خواندن
ی- ایجاد علاقه و انگیزه در امر خواندن
ک- عدم آموزش فشرده و تشویق به موقع کودک
- درمانگر در طول یکی دو روز بعد از یادگیری هر مطلبی مجدداً آن را مرور کند و از ساده ترین اطلاعات که فهم آن ها ساده است و کودک با آن ها آشناست استفاده کند.
- درمانگر باید به والدین و معلمان کودک بیاموزد که تا حد امکان اجازه ندهند مشکلات زبان نوشتاری کودک، وی را از پیشرفت بازدارد. بسیاری از نارساخوانها علی رغم این مشکلات به رتبه های بالای تحصیلی در دانشگاه نائل آمده اند.