چگونه با رفتارهای ناسازگارانه دانشآموزان برخورد کنیم؟
1- اگر خود تحت فشارهای روانی ناشی از زندگی و کار قرار داریم و نمیتوانیم رفتار وگفتار خود را کنترل کنیم، بهتراست پیش از انجام هرکاری درباره دانشآموز به فکر روشی برای کنترل فشارهای خود باشیم. تحقیقات نشان داده است اگر مربیان بتوانند برخی رفتارهای خود را تغییر دهند، فرمانبری کودک بیشتر خواهد شد.
2- نباید افکار غلط و انحرافی درباره دانشآموز خود داشته باشیم. به طور مثال: «شاگردم این کار را میکند تا حرص مرا دربیاورد یا او موجب تمام مشکلات در کلاس است.» چنین افکاری زمینه بهوجود آمدن احساس بسیار بد را نسبت به آن دانشآموز مهیا میکند و به طور یقین بر رفتار ما و او اثر منفی میگذارد.
3- باید از ارایه ی دستورات مبهم، کلی و تکراری اجتناب کنیم برای مثال به جای اینکه بگوییم: «منظم باش»، شفاف و مشخص بگوییم که از او چه میخواهیم.
4 -به جای سخنرانی و بحث و جدل، باید کوتاه و مؤثر بالحنی محکم ولی در کمال آرامش به او گوشزد کنیم که رفتارش در ما چه تأثیری گذاشته و اگر از این رفتار خود دست برندارد، چه عاقبتی در انتظار اوست.
5 -بهتر است به یاد داشته باشیم که عاقبتی را برای او مشخص کنیم که شدنی و کوتاهمدت باشد. برای مثال نگوییم: «برای همیشه از این کلاس خواهم رفت.»
6 -نباید انجام دادن خواستههایمان را وظیفه او بدانیم بلکه پس از انجام دادن دستوراتمان باید او را با کلام و هدایای مورد علاقه تشویق کنیم.
7 -میتوانیم با مشارکت دانشآموزان فهرستی از مهمترین قوانین در کلاس و مدرسه به ترتیب اهمیت و همراه با روش انجام دقیق آن تهیه کرده و پس از مشخص کردن نوع محرومیت برای انجام ندادنشان آن را با قاطعیت اجرا کنیم.
8 - باید عوامل مشکلساز را شناسایی و برای رفع آنها اقدام کنیم.
9 - به نیازهای جسمی، عاطفی، روانی، اجتماعی، اقتصادی و... دانشآموزان باید بیشتر توجه کنیم.
10- باید سعی کنیم فرصتی را ایجاد کنیم تا دانشآموزان بتوانند نسبت به رفتارهای نامناسب خود فکر کنند.
11- بهتر است که ارتباط مربیان و مسوولان مدرسه را با والدین بیش از پیش تقویت کنیم.
12- باید از تنبیه بدنی به طور جدی خودداری کرده و درصورت نیاز از محرومسازیهای کوتاهمدت استفاده کنیم.
13- خوب است که برای شنیدن مسایل و مشکلات دانشآموزان وقت بگذاریم.
14- بهتر است از سرزنش و تحقیر کردن و مقایسه دانشآموزان به طور جدی خودداری کنیم.
15- باید ضمن تقویت ابعاد معنوی در دانشآموزان،روشهای آرامشدهی دینی را به آنها آموزش دهیم.
16- باید علایم هشداردهنده خشم را به دانشآموزان آموزش دهیم تا بتوانند خشم خود را بهتر کنترل کنند.
17- بهتر است روشهای «آرامشدهی» را به آنها آموزش دهیم، ازجمله (تنفس عمیق، حرف زدنهای مثبت باخود و...)
18- یکی از دلایل عصبانیت و ناراحتی دانشآموزان این است که نمیتوانند احساسات خود را به درستی بیان کنند. میتوانیم با کمک عکس و فیلم و نقاشی انواع احساسات مانند خشم، ترس، شادی، غم و... را به آنها آموزش دهیم.
19- چون بسیاری از ناسازگاریهای دانشآموزان به دلیل ناآشنایی مربیان و والدین با مهارتهای زندگی است، توصیه میشود مهارتهای ارتباطی مانند گوش دادن، ابراز وجود، حل مسأله و تصمیمگیری و دیگر مهارتهای زندگی را خود بیاموزیم و به دانشآموزان نیز آموزش دهیم.
20- درباره دانشآموزان بیش فعال علاوه بر موارد فوق، رعایت موارد زیر تأکید میشود:
دارو درمانی مستمر زیرنظر روان پزشک که ممکن است تا چند سال طول بکشد چرا که با تشخیص و مراقبت درست، بیشتر آنان تا پایان دوره نوجوانی درمان میشوند.
تأمین خواب مناسب شبانه به هر طریق ممکن، حتی با اعلام خاموشی برای تمامی اعضای خانواده.
پرهیز از خوردن قند و شکر، نوشابه گازدار، کاکائو، چیپس و پفک.
آموزش والدین در زمینه شیوه برخورد با آنها و شیوه کمک کردن به فرزند بیشفعالشان در انجام کارهای روزانه .